Grattis till din nya bostad. Här hittar du information om din förening, BRF Livgardisten II.
Du är en del av föreningen!
Vårt gemensamma boende blir vad vi gör det till. En bostadsrättsförening bygger på gemenskap och delaktighet. Att äga en bostadsrätt innebär att vi alla har ett ansvar för våra gemensamma utrymmen och skötseln av dem.
Ett exempel kan vara en så enkel sak som att inte bara gå förbi om du ser något skräp utan att plocka upp det, eller att du sopar bort nysnö ner till gatan. Alla kan hjälpa till på sitt sätt.
Om du har tankar, idéer eller förslag på förbättringar, kontakta styrelsen via e-post
info@livgardisten2.se, adressen når samtliga i styrelsen. Mer information finns på anslagstavlorna i entréerna, samt under ”Styrelse” här på vår webbplats.
Bostadsrättsföreningens styrelse
Styrelsen väljs av föreningsstämman en gång om året och namnen på nuvarande styrelsemedlemmar finns anslagna på anslag i entréerna och här på webben.
Föreningsstämma
Det är viktigt att du som medlem deltar vid den årliga föreningsstämman. Stämman är föreningens högsta beslutande organ. Då får alla medlemmar tillfälle att säga sin mening och samtidigt vara med och påverka föreningens utveckling. Tänk på att sånt som du vill ta upp på årsmötet ska ha kommit in till styrelsen före mötet. (På årsmöten finns aldrig några ”övriga frågor” utan styrelsen ska ha hunnit ta ställning och ha ett bra svar.)
Stämman hålls som regel på våren.
När du flyttar in
Avgift till föreningen
Månadsavgiften fastställs av styrelsen och skall täcka föreningens utgifter. Kontakta vår förvaltare, FF-Fastigheter, om du inte fått några avier Du kan även betala din avgift via autogiro, anmäl det till FF-fastigheter. Länk till FF-fastigheter.
Nycklar
Kontrollera att säljaren överlämnat samtliga nycklar (även till ditt förråd) och taggar. Till varje lägenhet hör två taggar. Om inte säljaren gör det kan säljaren behöva stå för de kostnader som du som köpare lider.
Bopärm
Bopärmen håller på att digitaliseras och kommer att ligga här på webben.
Brandsäkerhet
Det är absolut förbjudet att ställa tillhörigheter i trapphusen.
På varje plan finns en brandsläckare. Läs gärna instruktionerna på den när det är lugn och ro, så att du kan hantera den snabbt om det skulle behövas.
Vid evakuering
Den dagen olyckan är framme måste brandkår eller ambulanspersonal kunna komma fram utan att behöva flytta på något eller tränga sig förbi. Tänk på att om det börjar brinna och det samtidigt blir strömlöst i trapphuset ska du kunna ta sig ut i rök och mörker. Saker i trapphusen kan också hindra ambulanspersonal att ta sig fram med en bår om någon behöver akut sjukvård.
Brännbara föremål
Saker i trapphusen står inte bara ivägen, de är också i sig en brandfara eftersom saker av tyg, trä, plast etc. brinner lättare och utvecklar mer rök än rena väggar, golv och tak.
Saker som inte får stå utanför din dörr eller nere i entrén är till exempel: barnvagnar, sparkcyklar, rullatorer, pulkor, paket, dörrmattor, sopor etc.
Bra att veta: I ett prejudicerande fall under 2006 stod det klart att det inte är tillåtet att hindra fri väg för utryckningspersonal. Det kan alltså leda till böter om utryckningspersonalen måste fram.
Blåljuskod
Våra fastigheter är utrustade med en så kallad blåljuskod. Det innebär att utryckningsfordon som kommer hit kan ringa ett nummer som bara de har och få en hemlig portkod för att ta sig in. Det kan vara bra att upplysa om, ifall du till exempel beställer ambulans och inte kan ta dig till ytterporten på egen hand.
Eluttag på balkong & uteplats
Det är absolut förbjudet att dra skarvsladdar från eluttaget till saker utanför din balkong eller uteplats. Varje hus har en huvudsäkring som är beräknad för lampor och hushållsmaskiner.
Allmän trivsel
Vi har det tyst och lugnt i våra hus och vill att det förblir så. Våra hus är inte lyhörda, men det hörs ändå väl när någon pratar, skrattar eller klampar i trapphuset. Tänk också på att ditt golv är grannens tak och att dina väggar också är någon annans väggar. Visa alltid respekt, tänk också på att en del jobbar natt eller kan ha väldigt tidiga morgnar.
Undvik att köra maskiner (disk, tvätt, dammsugning etc.) mellan 22.00 och 07.00.
Om du planerar fest brukar det vara en fin gest om du meddelar det i förväg, till exempel genom ett anslag i porten. Observera att detta inte ger dig rätt att störa, utan att du fortfarande måste visa dina grannar hänsyn. Om någon ber dig sänka ljudvolymen, oavsett tid på dygnet, gör det.
De långa mattorna utanför portarna och inne i entréerna är till för att ingen ska smutsa ner i trapphusen. Var noga med att torka av leriga skor.
Föreningen har också en grupp på Facebook. Gå gärna med. Där kan du till exempel fråga efter starthjälp till bilen, höra om andra har varmvatten, be att få låna lite socker till baket eller andra sociala saker. Observera att facebookgruppen inte är en kanal för meddelanden från styrelsen (men vi finns där och svarar efter förmåga). Länk till föreningens facebookgrupp.
Frågor?
Under huvudrubriken A – Ö på den här webbplatsen hittar du svaren till de vanligaste frågorna. Om du inte hittar den information som du söker: kontakta styrelsen!
Än en gång, varmt välkommen till vår förening!
/Styrelsen